lunes, enero 30, 2006

CATALÁN OBLIGADO FUERA DE CATALUÑA


APRENDA CATALÁN POR SI ACASO

189 persones van examinarse deis nivells C i D de cátala a Maó

• L'IES Joan Ramis i Ramis de Maó va acollir ahir les proves del nivell C (midjá) i D (superior) de coneixements de cátala. De les 252 persones inscrites al nivell C, van presentar-se 169, el que suposa un 67,66 per cent, el percentatge mes alt de la comuni-tat balear en aquest nivell. Pel que fa al D, els inscrits eren 37, i es presentaren 20 d'ells, un 54,05 per cent. En el conjunt de l'arxipélag, 2.497 persones estaven inscrites per examinar-se en el nivell C i s'han presentat finalment 1.366 (el 54,70 per cent), mentre que en el D s'havien matricula! 419 persones, de les quals s'han presentat 207 (49,4 per cent), sent Formentera la seu on mes percentatge d'estudiants s'ha presentat sobre el total d'inscrits, un 75 per cent en aquest nivell. En els exámens, que s'han desenvolupat en un clima de normalitat, han participat 84 examinadors oráis i 127 vigilants. La propera set-mana a PIES Josep María Quadrado de Ciutadella es celebraran els exámens deis nivells B (elemental) i E (llenguatge administratiu).

Un poco de vocabulario: arxipélag quiere decir archipiélago: inscrits quiere decir inscritos; per cent quiere decir por ciento; superior es superior; presentat quiere decir presentado; examinadors significa examinadores; i es y; nivell vale por nivel. Y sucesivamente. Se trata de un hecho diferencial muy respetable.

Lo que importa es otra cosa: si no se dispone de un papel que acredite que conoces el catalán a nivel medio o superior, no vas a tener trabajo fácil y, desde luego, no en las administraciones. No se trata de preguntas sobre cultura general o un dictado, sino de algo que el peticionario de empleo –aunque haya pasado la oposición- debe demostrar con un certificado catalanista. Sin tu nivel de catalán no serás guardia ni cartero, ni siquiera basurero. El catalán es obligatorio de hecho y no en Cataluña solamente. Desde mucho antes de que se presentara el fastidioso Estatut, hay demasiadas leyes congeladas en beneficio de los catalanistas. Y eso cuando, todavía, para ser diputado, no es exigible siquiera saber leer o escribir.

El RECTOR 007